خروج آمریکا از برجام (تحلیل)
باسمه تعالی
خروج آمریکا از برجام چه پیامدها و واکنش هایی را در پی دارد؟
نکته کلی که باید در همۀ فرضیه های زیر در نظر گرفت این است که دولت آمریکا با اساس جمهوری اسلامی ایران مخالف است و از اول دنبال براندازی ما بوده و هست و قضیۀ هسته ای فقط یک بهانه بود برای شروع مذاکراتی که در آن همۀ دستاوردهای ایران از جمله هسته ای، موشکی، حزب الله و ... را یک جا معامله کند ولی با تدبیر مقام معظم رهبری این کار عملی نشد و در قضیه هسته ای دست آمریکایی ها برای همۀ آنهایی که به این موضوع شک داشتند رو شد.
در مورد خروج آمریکایی ها از برجام چند فرضیه قابل بررسی است:
1. آمریکا و اروپا (همۀ طرف های قرارداد) از این توافق خارج شوند: با توجه به موضع گیری های فعلی این کشورها این فرضیه بعید به نظر میرسد.
2. آمریکا رسماً و به تنهایی از این توافق خارج شود. > این فرضیه با احتمال بالا وجود دارد.
پیش بینی رفتار آمریکا: رئیس جمهور آمریکا در چند روز آینده اعلام میکند که ایران در برخی از موارد -احتمالاً آزمایش های موشکی یا عدم اجازه برای بازرسی بعضی از مراکز نظامی و ... - به برجام پای بند نبوده است و این موضوع را به کنگره میفرستد و طی 60 روزی که کنگره برای اظهار نظر وقت دارد، جوّ سنگین رسانه ای علیه ایران راه خواهد افتاد. همچنین بعد از 60 روز رأی کنگره به تشدید تحریم ها علیه ایران صادر خواهد شد. به این موضوع باید تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حزب الله لبنان را نیز اضافه کرد.
واکنش ایران به این خروج:
- بدترین کار ممکن این است که ایران این توافق را بدون در نظر گرفتن انجام تعهدات آمریکا ادامه دهد. در این صورت، تمام تحریم های آمریکا (ولو اینکه خلاف قطعنامه باشد) برمیگردد و ایران نیز باید به تعهدات خود پایبند باشد.
- واکنش دیگر این است که ایران نیز به طور کامل (طبق مفاد برجام) از این تعهدنامه دست برداد که در این صورت نیز تحریم ها بازگشته ولی ایران میتواند به همۀ فعایت های قبلی خود ادامه دهد.
3. فرضیه دیگر این که آمریکا رسماً از این توافق نامه خارج نشود ولی تحریم ها را در غالب دیگری برگرداند و بر شدّت آنها بیافزاید > احتمال این فرضیه هم بالاست.
به این دلیل که اولا برجام یک توافق رسمی بین المللی شده است و این، کار را برای خروج یک طرفه آمریکا از آن سخت - اما نه غیر ممکن- کرده است. ثانیاً هدف آمریکا افزایش هرچه بیشتر فشار بر روی ایران، با کمترین هزینه است، وقتی این فشار حاصل بشود دیگر نیازی به خروج رسمی از این توافق نیست. ثالثاً آمریکا دوست دارد که محدودیت های هسته ای ایران باقی بماند لذا از اینکه برای رفع این محدودیت ها بهانه ای رسمی به دست ایران بدهد، دوری خواهد کرد.
- ۹۶/۰۷/۱۹